The spiral of positive energy

 •   
  
                     
  
  
  
  
  
  
  Κείμενο για το 5ο therapy planet festival
  planet festival
  
  
  

      Δημιούργησα αυτή τη βιωματική εμπειρία, τη Σπείρα της     Θετικής Ενέργειας, η οποία βασίζεται στη θεωρία Gestalt,     στη Θετική Ψυχολογία, στη Νευροφυσιολογία και είναι     εμπνευσμένη από το πανάρχαιο σύμβολο της σπείρας, τη θεωρία του αστροφυσικού Stephen Hawking για τις μαύρες τρύπες (Hawking Radiation), τη στροβιλιζόμενη κίνηση των Σούφι και γενικότερα την κίνηση από τη πρωτόγονη μορφή της μέχρι τον σύγχρονο χορό.

  
  

  Μελετώντας τη σχέση του μικρόκοσμου με το μακρόκοσμο και μέσα από τη διατριβή μου με τίτλο "Εικόνες πέρα από τα φαινόμενα" στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, εξέτασα τη σχέση του ανθρώπου με το Σύμπαν. Όλη αυτή τη γνώση συμπεριέλαβα στη Σπείρα της Θετικής Ενέργειας με την οποία απελευθερώνεται ενέργεια από το συλλογικό ασυνείδητο, που ενσωματώνουμε μέσω της εμπειρικής αυτής έρευνας.

  
  

  Η σπειροειδής κίνηση έχει αποδεδειγμένα θεραπευτικά αποτελέσματα, όπου ήδη έχει παρουσιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια, ενδυναμώνοντας τον άνθρωπο με θετική ενέργεια και ευεξία. Επιβεβαιώθηκαν με το εμπειρικό αυτό πείραμα, ή καλύτερα την εμπειρική έρευνα, οι παραδοχές της Ψυχολογίας για τα θεραπευτικά αποτελέσματα της ενεργής συμμετοχής σε κοινές δραστηριότητες. Η δυναμική αυτή επεξεργάστηκε και οδήγησε την έρευνά μου σε καινούργια γνώση και κατανόηση του φυσικού κόσμου, που είναι και το ζητούμενο της επιστημονικής παρατήρησης φαινομένων. Δημιουργήθηκε ως μια φυσική ανάγκη να καταπολεμηθούν οι δυσμενείς επιπτώσεις της οικονομικής δυσπραγίας που οδήγησαν μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας σε οικονομικά αδιέξοδα, στην ανεργία και κατ' επέκταση στην ανέχεια, στη κατάθλιψη και στην άρνηση της ζωής.

  
  

  Όλοι όσοι συμμετείχαν στις παρουσιάσεις της Σπείρας της Θετικής Ενέργειας σε τέσσερα φεστιβάλ εναλλακτικών θεραπειών και ψυχολογίας, αλλά και σε δύο νηπιαγωγεία στην Αθήνα, όπου εφαρμόστηκε σε σχολικές εορτές του 43ου και 135ου, 64 παιδάκια σχημάτισαν ένα ανθρώπινο σπειροειδές μοντέλο δίνοντας μια άλλη διάσταση στο πείραμα που κάθε φορά λειτουργεί διαφορετικά και το διαμορφώνουν οι συμμετέχοντες στον σχηματισμό του. Η Σπείρα της Θετικής Ενέργειας μας συγχρονίζει με τη ροή, εναρμονίζοντας μας με γνωστούς και άγνωστους νόμους του Σύμπαντος. Μεταδίδοντας στους υπόλοιπους την ενέργεια που κυκλοφορεί μέσω της ελεύθερης κίνησης ανάμεσά μας, βιώνουμε την ολότητα, που είναι και το ζητούμενο για να νιώθουμε ευτυχείς, επειδή είμαστε κοινωνικά όντα. Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη που έδωσε τις βάσεις στην ανθρωπότητα για το ρόλο του ατόμου στην κοινωνία, το όλον προηγείται κατ’ ανάγκη του μέρους. Στα Πολιτικά εξηγεί οτι η πόλη προηγείται της οικογένειας. “...και πρότερον δε τη φύσει πόλις ή οικία και έκαστος υμών εστιν. Το γαρ όλον πρότερον αναγκαίον είναι του μέρους...ότι μεν ουν η πόλις και φύσει και πρότερον ή έκαστος, δήλον”. Αριστοτέλης, Πολιτικά 1253a19-29

  
  

  Η Σπείρα Θετικής Ενέργειας βασίζεται στο πανάρχαιο σύμβολο της σπειροειδούς καμπύλης την οποία μελέτησε ο Αρχιμήδης και περιέγραψε στο έργο του "Περί ελίκων". Πρόκειται για μια καμπύλη που συστρέφεται γύρω από ένα σταθερό ορισμένο σημείο και διαρκώς πλησιάζει ή απομακρύνεται από αυτό που λειτουργεί ως κέντρο. Αν και πρώτος παρατήρησε την καμπύλη, στην οποία η απόσταση μεταξύ δύο περιελίξεων παραμένει σταθερή, φαίνεται οτι το σχήμα αυτό είναι γνωστό στα προιστορικά χρόνια αφού βρέθηκε παντού στη Μεσοποταμία, στην Ινδία , στην Ιαπωνία αλλά και στην Ιρλανδία λαξευμένο πάνω στην είσοδο μεγαλιθικού τάφου και ενώ ήταν προγενέστερο των Κελτών έγινε το κυριότερο σύμβολο του Κέλτικου πολιτισμού. Στον ελλαδικό χώρο ήταν επίσης πολύ δημοφιλές. Βρέθηκε σε τοιχογραφία στον προιστορικό οικισμό της Σαντορίνης, στη Μινωική Κρήτη, στα χρυσά αγγεία των Μυκηναίων και λαξεύτηκε σε πέτρες και βράχους, στόλισε τα κιονόκρανα, συμβολίζοντας την ανάπτυξη και τη συνέχεια, ως μέρος μιάς ατέλειωτης κυκλικής γραμμής.

  
  

  Το αξιοθαύμαστο είναι οτι σε εποχές που δεν ήταν ανεπτυγμένες οι τηλεπικοινωνίες και τα άλλα μεταφορικά μέσα που εκμηδενίζουν τις αποστάσεις και διευκολύνουν την επικοινωνία μεταξύ των λαών, μυστηριωδώς αυτό το σύμβολο κυριαρχούσε σε όλους τους πολιτισμούς.

  
  

  Η στροβιλιστική περιέλιξη, η σπείρα, η δίνη, είναι σύμβολο της ζωτικής δύναμης, είναι ο τρόπος που δημιουργείται η ζωή, από την κίνηση του DNA στο σώμα μας, μέχρι τη μορφή που έχει ο γαλαξίας μας. Τη σπειροειδή κίνηση την βλέπουμε παντού στη φύση. Από τα όστρακα έως τα δακτυλικά μας αποτυπώματα. Από την κίνηση του ηλεκτρονίου μέχρι την κίνηση του αίματος στο σώμα μας. Οι ανεμοστρόβιλοι και οι τυφώνες κινούνται σπειροειδώς. Σχηματίζει το βόρειο και νότιο Σέλας και εκφράζεται με πολλούς τρόπους στο Σύμπαν. Συνεπώς όπως και στο μακρόκοσμο, το Σύμπαν, έτσι και στο μικρόκοσμο, το σώμα μας, κυριαρχεί η σπειροειδής κίνηση.

  
  

  Το ερέθισμα για να δημιουργήσω και να παρουσιάσω στο 5ο THerapy PLanet Festival τη Σπείρα της Θετικής Ενέργειας, είναι η συνειδητοποίηση οτι αυτή η δίνη που δημιουργεί ζωή εμπεριέχει τα πάντα. Στην αστροφυσική η στροβιλιζόμενη ενέργεια, συμπαρασύρει τα αρνητικά υποσωματίδια στο κέντρο, προς τη μαύρη τρύπα, ενώ τα θετικά εκτινάζονται στο διάστημα. Αυτή η δύναμη της κυκλικής ροής με ενέπνευσε να συνδυάσω την στροβιλιζόμενη κίνηση του σώματος στο χορό με την κίνηση των υποσωματιδίων και να δημιουργήσω αυτή την καινοτόμο χοροθεραπευτική πρόταση, που μετατρέπει την αρνητική ενέγεια σε θετική. Λειτουργεί στον κύκλο ο Νόμος της έλξης και εξασκούμαστε στο συγχρονισμό που είναι βασική προυπόθεση για την ομαλή μεταφορά της ενέργειας του ενός προς τον άλλο στο χορό, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

  
  

  Η νέα χοροθεραπευτική αυτή πρόταση, μέσω και αυτής της διεργασίας, αποτελεί και μια εμπειρία ενοποίησης, η οποία ταυτίζεται με την απώλεια του εαυτού, κατά τον Gordon, ο οποίος έγινε παγκόσμια γνωστός για επίλυση συγκρούσεων. Τέλος σύμφωνα με τον Abraham H. Maslow, όταν το άτομο τείνει προς την αντίληψη της ενοποίησης και της ολοκλήρωσης του κόσμου, απομακρύνεται από τη διάσπαση και τις αντιθέσεις. Ο διχασμός η πόλωση και οι συγκρούσεις της ζωής ξεπερνιούνται και κατά συνέπεια εξουδετερώνεται το υπαρξιακό κενό ή καταστάσεις όπου το άτομο νιώθει οτι δεν αξίζει τίποτα, κάτι που παρατηρείται κατ’ εξοχήν στους άνεργους. Η τέχνη του χορού προσφέρει αυτή τη διάσταση στη καινοτόμο ιδέα μου.

  
  

  Η Σπείρα της Θετικής Ενέργειας τέλος βοηθάει απόλυτα στην εξισορρόπηση του σώματος, πνεύματος και ψυχής, το τρισυπόστατο του ανθρώπου κατά τον Πλούταρχο. Επίσης προβάλλει αρχαίες ιδέες και φιλοσοφικές τάσεις και δημιουργεί ένα υγιές περιβάλλον όπου μπορούμε να αναπτυχθούμε αρμονικά μέσω της συνύπαρξης σε ανώτερες ενεργειακές συχνότητες που μας θεραπεύουν. Η κίνηση ενεργοποιεί τη θετική σκέψη και προετοιμάζει το νου να δημιουργήσει και άλλες θετικές ορμονικές εκκρίσεις, οι οποίες είναι θεραπευτικές και φέρνουν ζωτική ενέργεια στο χώρο και στον εσωτερικό μας κόσμο γαλήνη.

  
  

  Συναισθήματα καταγεγραμμένα μετά τα σεμινάρια και τις παρουσιάσεις, που κατά δήλωσή τους βίωσαν οι συμμετέχοντες στο σχηματισμό της Σπείρας της Θετικής Ενέργειας:


  ⁃ Σήμερα ένιωσα Αρμονία και Αγάπη! Ευχαριστώ.
  ⁃ Αγάπη!!! Χαρά, γαλήνη, αποδοχή, ελπίδα, ευεξία, αγαλίαση,αφθονία, πληρότητα.
  ⁃ Χαρά ελπίδα (ότι μπορούν να πάνε όλα καλά) ότι υπάρχουν άνθρωποι που λειτουργούν με την καρδιά.
  ⁃ Αισθάνθηκα πολύ ευφορία, δόνηση, αισιόδοξια, γαλήνη, ηρεμία, χαρούμενη, ζέστη και ενέργεια στα χέρια.
  ⁃ Ταξίδι, ελευθερία, αγκαλιά. Σ’ευχαριστώ.
  ⁃ Συντονισμός, επαφή, χαρά! Ευχαριστώ.
  ⁃ Συναισθήματα, συγκίνηση! Χαρά αγάπη.
  ⁃ Έντονη φόρτιση.
  ⁃ Γαλήνη ευεξία. Ευχαριστώ!
  ⁃ Είναι μια μοναδική εμπειρία που σε εξυψώνει!
  ⁃ Ειρήνη (Μαρία, 4 ετών)
  ⁃ Θάρρος (Νίκος, 5 ετών)
  ⁃ Δύναμη (Θωμάς, 5 ετών)


  "Είμαι κι εγω ένα κομμάτι απ ́ το ορατό και Αόρατο Σύμπαντο. Είμαστε Ενα", Νίκος Καζαντζάκης, Ασκητική. Ελάτε να γίνουμε όλοι ένα στο site: www.spiral-of-positive-energy.com